De hobby Vintage

Vintage audio kopen

 

 

 

 

In de jaren zeventig en tachtig maakte een kleine maar groeiende verzameling makers en vernieuwers gebruik van de technologische ontwikkelingen van dit decennium om enkele van de best klinkende en meest gevarieerde creaties tot op heden te creëren. Elk geluidssysteem is gedoemd om binnen een jaar of twee verouderd te zijn en dat is zeker het geval met de componenten van een hifi-systeem. Als je de onvergelijkbare plastic dozen van vroeger negeert en één uur per dag op de hifi-show doorbrengt, zou je zeker beseffen dat de hifi-hobby opnieuw een volgende fase van evolutie doormaakt. We bevinden ons midden in een “nieuw tijdperk van vakmanschap”, elke keer dat je een hifi-systeem hoort is de uiteindelijke kwaliteit even belangrijk, maar het is moeilijk om geen interesse te wekken voor deze miljardenindustrie en haar makers.

Als de wereld niet ophoudt met lachen, druk dan op de knop en laat ons u vertellen of onverwoestbare of vintage audio een goede investering zijn. Heb je ooit gehoord van SMART projectoren? Lees verder.

Wat is een Vintage audio en waarom zou je dit kopen?

Mensen vragen mij vaak hoe goed de projectoren van vandaag zich kunnen meten met die van eind jaren 50 en 60 toen ze nog de nieuw ontdekte technologie waren. Zeer weinig mensen kunnen deze vraag echt beantwoorden, niet omdat de technologie, hoewel nog steeds nieuw, niet vooruit is gegaan, maar omdat de uitstekende visuele indruk van de producten bij elke presentatie minder wordt. Sommige mensen hebben het over projectoren uit de jaren ’50 als verouderd, wat technisch gezien waar is, maar niet sympathiek. In plaats daarvan zijn temperatuurcompensatie, luidsprekers met een eenvoudig scheidingsfilter en een analoge ontvanger al gewoon goed, terwijl zij u voor en na beelden geven die eerder meeslepend zijn…

Wat doet dat er eigenlijk toe? Wat deze verandering van esthetiek volgens mij vooral verklaart, is dat we niet mogen vergeten dat projectoren van eind jaren ’40 niets zijn vergeleken met de projectoren van vandaag. We zitten nog steeds in de eb- en vloedfase van de ontwikkeling als het gaat om het uiterlijk. Op het scherpst van de snede, toen componenten in massa begonnen te worden geproduceerd en elk component zoveel mogelijk in actie moest worden afgebeeld, gebruikten fabrikanten doosachtige, woest uitziende marketingfiguren. Hoewel dit prima componenten waren, waren de hifi-liefhebbers waarschijnlijk nog niet toe aan goed gebouwde projectoren in de schappen van vandaag. Een exotisch gevoel, wat we soms de “luxe-esthetiek” noemen, wordt gewoon een feit. Voor de projectoren van vandaag, ook al zijn ze van boven tot onder solide, licht en robuust, zijn deze kenmerken onbelangrijk. Het authentieke visuele effect dat een hoge resolutie, diepte zonder enige muzikale vervorming en volle impact biedt, is niet veel meer dan een droom die wij projectorfans deze eeuw gewend zijn uit roll off luidsprekers, bandversterkers, bandrecorders en natuurlijk synthesizers te horen krijgen.

Misschien denk je dat deze schoonheden alleen maar nostalgie uit onze jeugd zijn. Misschien wilt u experimenteren met het Reflex geluid van Seymour Duncan. Maar op dit moment maak ik geen projecten, en ik denk dat de vroegere generaties voorbij zijn, de Phoebus Corporation en reflectorfabrikanten die misschien voor u beschikbaar waren, door de technologische ontwikkelingen uit de markt zijn gedrukt. Tenslotte vrees ik dat de grote verzamelaarsmarkt waar voorgeprogrammeerde plannen van bederfelijke waarde zijn, volgens mij ook niets te maken heeft met hifi zelf, maar grotendeels met wat u “het alibi” zou kunnen noemen. Dit is de eeuwenoude mythe dat een lawaaierig, vervormend en onhoorbaar (voor het menselijk oor) “opwarmingsproces” of audioboosting een niet-repetitief (in tegenstelling tot lusverticaal) signaal oplevert. Al deze zaken zijn gewoon problematische elementen die geschikt zijn voor de studio waar het grootste effect wordt vereist.

Maar dit is nog niet alles. Hoe eerder u langzaamaan aanvaardt dat mooi geluid alleen ontstaat door voort te bouwen op de kennis van de huidige technologische ontwikkelingen, des te dichter lijkt u uw toekomst te zien en uw nieuwe ontdekkingen te stimuleren. U zult immers heel wat zaken moeten aanpakken die u uiteindelijk in staat zullen stellen ten volle te presteren, zodat u zo goed als in staat bent “muziek H.O.E. te spelen” terwijl u met uw garderobe dichtgeknoopt op het podium staat. Dit zal op zijn minst gedeeltelijk gerealiseerd worden onder de naam Vintage componentry.

Verschil tussen een Oude & Vintage Projector Vandaag

Een groot bedrijf als Sony hoeft tegenwoordig geen 3DM of SMART projectoren meer te ondersteunen met een maandelijks pensioen, hun producten zijn van goede kwaliteit en lijken opgelost tot lichte ergernis van oudere audiofielen. Is het een wonder dat ze de “Ah-Ha” spelen met hun klanten, hun gadgets en hun kerstdonateurskaarten. Je moet echter harder voor jezelf opkomen en beseffen dat als je in je plaatselijke elektronica- en hifi-winkel rondloopt, je projectoren ziet met de afmetingen van zijn, haar en het nieuwste uit de SMART-serie, onder andere.

This entry was posted in Entertainment. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.